Opel Stock

LEXUS НА СЕДМИЦАТА НА ДИЗАЙНА В МИЛАНО 2024

LEXUS НА СЕДМИЦАТА НА ДИЗАЙНА В МИЛАНО 2024

LEXUS НА СЕДМИЦАТА НА ДИЗАЙНА В МИЛАНО 2024

Реклама Opel Stock
Изложба на оригинални произведения, вдъхновени от концептуалния модел LF-ZC, представящ ново поколение електрически автомобили на Lexus, захранвани с акумулаторна батерия
Сътрудничество с Хидеки Йошимото/Tangent, носител на встъпителната награда за дизайн на Lexus, с музиканта и композитор Кеичиро Шибуя и международния соларен дизайнер Мариял ван Аубел
Творбите могат да бъдат разгледани в Art Point и Art Garden в миланското Superstudio, via Tortona 27, до 21 април  

На 15 април Lexus представи новата си изложба “Time” („Време“) на Седмицата на дизайна в Милано, най-голямото международно събитие за дизайн в света. Изложението, включващо оригинални инсталации на художници от цял свят, може да се види от публика до 21 април в Art Point и Art Garden в Superstudio Più в Тортона, световно уважаваният творчески квартал на Милано.

„Време“ улавя визията на Lexus за това как въвеждането на софтуерни и енергийни иновации ще помогне на автомобилите на бъдещето да осигурят нови възможности за клиентите и да позволят на лукса да съществува съвместно с въглеродната неутралност.

Изложбата включва работа на двама дизайнери, вдъхновени от Lexus LF-ZC (Lexus Future Zero-emission Catalyst), концептуален автомобил, който изследва какво може да предложи следващо поколение електрически автомобили, захранвани с батерии (BEV). „Отвъд хоризонта“ от Хидеки Йошимото и неговото студио Tangent улавя свят на бъдеща мобилност, който се развива чрез софтуерни иновации. Създадена в сътрудничество с музиканта и композитора Кеичиро Шибуя, творбата включва и потапящ звуков пейзаж. „8 минути и 20 секунди“ е ново произведение на соларния дизайнер Мариян ван Аубел, която отразява начина по който Lexus изследва възможностите, предлагани от устойчивата енергия и софтуерните иновации, за да оформи бъдещата мобилност.

По този повод Саймън Хъмфрис, главен бранд директор на Lexus, отбелязва: „Lexus винаги е предизвиквал конвенционалното в пространството на луксозните автомобили, работейки за разширяване на хоризонтите на своите продукти и услуги и надхвърляне на очакванията на клиентите. Следваме твърдо фокусирана върху човека философия и вярваме, че като продължим да изследваме връзката между хората и времето – заглавието на нашата изложба – ще бъдем вдъхновени да създаваме нови и специални преживявания.“

На 15 април в 18:30 ч. Хидеки Йошимото/Tangent, Кейчиро Шибуя и Мариян ван Аубел излязоха на сцената в Superstudio за церемонията по откриването на „Време“ и представиха своите инсталации.

Инсталация "Отвъд хоризонта"

„Отвъд хоризонта“ е потапяща инсталация, включваща линия от двуметрови скулптури. Въпреки че изглеждат еднакви на външен вид, всяка една генерира уникални светлинни ефекти, за да създаде различна атмосфера. LF-ZC е позициониран в центъра на творбата, символизирайки иновациите и бъдещата мобилност.

Дизайнерът Хидеки Йошимото съчетава най-съвременните технологии с утвърдени от времето японски занаяти в гигантски (4 х 30 метра) прожекционен екран. Неговият материал се основава на 1500-годишното наследство на хартията „уаши“, позната от параваните в традиционните японски домове. Тук той е изработен с помощта на бамбукови влакна, като препратка към начина по който този устойчив материал е използван в интериора на LF-ZC, както и към прочутото уважение на Lexus към качеството и прилагането на майсторски умения за изработка. Екранът показва поредица от прожекции от зазоряване до здрач, придружени от оригинален, абстрактен звуков пейзаж, създаден от музиканта и композитор Кейчиро Шибуя.

Инсталация „8 минути и 20 секунди“

Оригиналната работа на Мариян ван Аубел изразява ангажимента на Lexus към иновациите в мобилността, като поема предизвикателствата на енергията и софтуера и се стреми към съвместното съществуване на въглеродна неутралност и лукс. Нейната инсталация включва сензори за движение, които реагират на движенията на хората със светлина, създаваща вълни по подобие на тези на водата и се движи в синхрон с „обтичаща“ мелодия, отразяваща динамиката на шофиране на автомобил.

Творбата използва електричество от слънчева енергия, генерирано от органични фотоволтаични (OPV) листове, съхранявано в интегрирани батерии и използвано за управление на дисплея на произведението. Последният изразява изтичащото време, с променящи се цветове от топлите нюанси на изгрева към по-студените нюанси през деня.
Инсталацията включва още и естествените звуци на пиана, струнни инструменти и камбани, заедно със случайно чуруликане на птици и шумолене на бамбук – още една препратка към естествения материал, използван в интериора на LF-ZC.

Профил на дизайнера „Отвъд хоризонта“ – Хидеки Йошимото /Tangent

Хидеки Йошимото е дизайнер, творчески директор и асоцииран професор в Изследователския център за авангардни науки и технологии към Токийския университет. Роден в префектура Уакаяма през 1985 г., той завършва магистърска програма по аерокосмическо инженерство с аспирантура в Токийския университет през 2010 г., последвана от докторска степен по дизайнерско инженерство в Кралския колеж по изкуствата в Лондон през 2016 г. Йошимото основава дизайнерското студио Tangent в Лондон през 2015 г. През 2020 г. става съосновател на отдела за авангардни изкуства и дизайн в Изследователския център за авангардни науки и технологии към Токийския университет, като същевременно разширява работата си в Лондон и Токио. Йошимото специализира прогресивна интеграция на дизайна и инженеринга и е предоставил множество дизайнерски решения и концепции за световноизвестни луксозни марки. Ангажира се с широк спектър от области, от разработването на нови бизнеси, базирани на технологии, до градско развитие. Неговата наскоро основана международна инициатива Craft x Tech свързва традиционните японски занаяти с авангардни технологии. Той активно представя произведения на изкуството чрез сътрудничество с традиционни занаяти, работейки върху еволюцията и предаването на японската култура.

Забележителните творби на Йошимото включват гигантската стенна творба „Кълбо“ (2023 г.) за Фестивала на космическото изкуство в Танегашима; „Зора“ (2023 г.), който съчетава традиционните златни листове „Каназава“ с най-модерната технология за лазерна обработка; инсталацията „Тук“ (2019 г.) за павилиона Hermès в международния салон за изискани часовници SIHH (Salon Internationale de la Haute Horologie); стъклената скулптура „Издигане“, издадена от Wonderglass; анимацията „Възнесение“ (2016 г.) за фасадата на най-високата кула в света Бурж ал Халифа; и „Inaho“ (2013 г.), концепция за осветление, вдъхновена от люлеещи се оризови растения, която печели първата награда за дизайн на Lexus. Йошимото е носител на много награди в областта на дизайна и инженерството, включително наградата за отлични постижения от Обществото за изкуствен интелект на Япония; Сертификация Super Creator от IPA Unexplored Software Project; Наградата за насърчаване на културата на префектурата Уакаяма; наградата за дизайн Lexus Design Award; и наградата Reddot Design Concept Best of the Best.

https://www.tngnt.uk/   

Профил на музикант/композитор – Кеичиро Шибуя /ATAK

Музикантът и композитор Кеичиро Шибуя завършва Токийския университет по изкуства със специалност композиция и днес работи в международен план с бази в Токио и Париж. Творчеството му обхваща широк музикален спектър, от авангардна електронна музика до сола на пиано, опери, филмова музика и звукови инсталации. През 2012 г. той представя първата вокалоидна опера „КРАЯТ“, чиято премиера е в Театър дю Шатле в Париж, с участието на Хацуне Мику и с костюми, проектирани от Марк Джейкъбс, тогава дизайнер на Louis Vuitton. През 2018 г. Шибуя представя „андроидната опера“ „Плашеща красота“, включваща хуманоиден андроид, притежаващ изкуствен интелект и дирижиращ оркестър, докато пее. През 2021 г. неговата опера „Супер ангели“ е показана премиерно в Нов национален театър в Токио. На следващата година той представя андроидната опера „Огледалото“ за Dubai Expo, а пълната 70-минутна версия на това произведение има премиера в Театър дю Шатле в Париж през 2023 г. Шибуя е работил също върху множество филмови партитури: през 2020 г. той получава музикалната награда на 75-те филмови награди Mainichi и е отличен на 30-те награди на японските филмови критици за филма „Среднощен лебед“. Чрез работата си той предизвиква границите между технологиите, живота и смъртта.

http://atak.jp/en/

Дизайнерски профил на „8 минути и 20 секунди“ – Мариян ван Аубел

Мариян ван Аубел е соларен дизайнер от Холандия, чиято работа изследва иновации, комбиниращи слънчева светлина и технология за устойчиво бъдеще. Студиото Marjan van Aubel се занимава с творчески дейности за включване на слънчевата енергия в ежедневието и е получило множество награди. Визията на ван Аубел е да създаде бъдеще, което съчетава устойчивост, дизайн и соларни технологии. Чрез слънчевия дизайн тя се стреми да доведе до трайна промяна, включвайки производството на енергия от слънцето в живота на хората чрез сгради и предмети, правейки го по-достъпно. Нейният подход резонира с историята на Lexus и целта му електрическите автомобили, захранвани с батерии да добавят стойност като познати елементи в живота на хората. Това са част от причините довели до участието й в изложбата на седмицата на дизайна в Милано.
Нейните забележителни творби включват „Sunne“, „Current Table“, „Power Plant“ и дизайна на покрива за холандския павилион на Dubai Expo 2020. Ван Аубел завършва Кралския колеж по изкуства през 2012 г. с магистърска степен по продуктов дизайн и има бакалавърска степен (2009 г.) от DesignLAB към Gerrit Rietveld Academy. Нейните водещи сътрудничества с марки включват COS, Timberland и Swarovski, за да помогнат за ускоряване на прехода към слънчева енергия в световен мащаб. Назад

Галерия



Реклама Lasurit eshop
Не пропускайте дори една новина!

Запишете се за нашият информационен бюлетин:

Получавайте най-новите автомобилни новини директно в пощата си. Можете да се отпишете от услугата когато пожелаете.

Подобни статии

Авто Новини Бизнес /Business Авто глобус Електромобили Geely Lotus NIO

Април 2024: NIO записа ръст от 135%

Май 02, 2024
Авто Новини Нови Модели Коли Авто глобус Електромобили Skoda

Skoda с първи изображения и видео на концепцията Enyaq RS Race

Май 02, 2024
Авто Новини Авто глобус Електромобили Citroen

4 години CITROEN AMI

Май 02, 2024