Lasurit

Прецизни и динамични: новите Cayenne GTS модели

Прецизни и динамични: новите Cayenne GTS модели

Прецизни и динамични: новите Cayenne GTS модели

Реклама Opel Stock
С новата гама от изключително динамични GTS модели Porsche завършва своята моделна линия Cayenne, която бе изцяло обновена през 2023 г.

SUV и Coupé версиите съчетават V-образни осемцилиндрови бензинови двигатели с принудително би-турбо пълнене с еднаква мощност от 368 kW (500 к.с., Cayenne GTS: комбиниран разход на гориво (WLTP) 13,3 – 12,6 л/100 км, CO2 емисии комбинирани (WLTP) 303 – 286 г/км, CO2 клас G, Cayenne GTS Coupé: Разход на гориво комбиниран (WLTP) 13,3 – 12,6 л/100 км, CO2 емисии комбинирани (WLTP) 303 – 287 г/км, CO2 клас G) с адаптирана за динамично поведение на пътя ходова част, ежедневна практичност, отличителни дизайнерски елементи и разширено стандартно оборудване.

В Porsche съкращението GTS означава Gran Turismo Sport – или, на практика, комбинация от допълнителна доза динамика и възможност за приятно пътуване на дълги разстояния. В основата си Cayenne е едновременно спортен автомобил с изключителни качества и високопроходим SUV. При моделите GTS обаче този баланс по традиция се измества към подобрена способности за движение на пътя. С мощните си двигатели, прецизна настройка и изключителен дизайн, новият Cayenne GTS остава верен на този принцип, като същевременно запазва функционалността си в ежедневието.

Технология на ходовата част от Cayenne Turbo GT
Прецизно настроената, специфична за GTS ходова част и по-ниската с 10 милиметра позиция на каросерията са важни елементи постигане на изключителните качества на поведение на Cayenne GTS. Погледнато малко по-задълбочено, автомобилът е оборудван стандартно с адаптивно въздушно окачване, включващо още и системите Porsche Active Suspension Management (PASM) и Porsche Torque Vectoring Plus (PTV Plus). Всички компоненти и системи за управление на ходовата част, като Porsche Traction Management (PTM) и предлаганата като допълнително оборудване Porsche Dynamic Chassis Control (PDCC) са специално създадени с цел осигуряване на динамично поведение на пътя.
Технологията с два клапана на амортисьорите на GTS предлага впечатляваща реакция, а окачването с двукамерни въздушни елементи има грижата за осигуряване на комбинация динамика и комфорт на поведението. Шарнирните лагери на предния мост на моделите Cayenne GTS произхождат от Cayenne Turbo GT (моделът не се предлага в Европа). Те увеличават отрицателния вертикален наклон на колелата с 0,58 градуса в сравнение с този при другите модели Cayenne. Резултатът е невероятно бърза реакция при завиване и изключителна динамика на управление.

Cayenne GTS с V8 двигател с два турбокомпресора
В допълнение към прецизно настроената ходова част, завладяващият V8 е друг важен компопент за постигане на уникалните качества на Cayenne GTS. 4,0-литровият V8 с два турбокомпресора, разработен от Porsche и произвеждан в Цуфенхаузен е преминал през интензивна програма за техническа „ревизия“. В резултат от това е повишена ефективността му и значително са нараснали динамичните му качества – сега машината предлага мощност от 368 kW (500 к.с.), или увеличение с 30 kW (40 к.с.) в сравнение с предишния модел. Максималният въртящ момент вече е 660 Нм, или с 40 Нм повече. Преработената осемстепенна трансмисия Tiptronic S забележимо подобрява ефективността на шофиране чрез по-кратко време за реакция и превключване в режимите Sport и Sport Plus.

В съчетание тези характеристики осигуряват на спортния автомобил с четири врати наистина забележителни динамични качества. Новият Cayenne GTS ускорява от 0 до 100 км/ч за 4,4 секунди, а максималната скорост е 275 км/ч. Още една техническа иновация е независимият контур за водно охлаждане на разпределителната кутия за задвижване на всички колела Porsche Traction Management (PTM). Тази технология също е възприета от моделите с изключително динамични характеристики Turbo GT. Системата спомага за по-консистентното поведение при продължително натоварване – например при движение на писта или по тежки планински маршрути.

Ексклузивен GTS дизайн и оборудване
Всички модели GTS на Porsche са разпознаваеми, благодарение на уникалния си спортен дизайн. При Cayenne GTS това включва черни надписи “GTS” отстрани и отзад на автомобила, специална предна част с по-големи отвори за охлаждане, тъмни предни и задни светлини и червени спирачни апарати. Придържайки се към класическата ДНК на дизайна, това придава на автомобила моментално разпознаваем външен вид на Porsche, но с няколко нововъведения. Допълнителните елементи на каросерията като странични прагове, предни вложки, рамки на странични прозорци и разширения на калниците, които са част от стандартния пакет Sport Design сега са в черен цвят в ярък гланц. При предишните модели GTS, някои от тези части бяха в цвета на каросерията. Спортните накрайници на изпускателната система, които преди се предлагаха в черно, сега са завършени в тъмен бронзов тон. За още по-силно подчертаване на стилистиката на моделите Porsche GTS, 21-инчовите колела с RS Spyder дизайн са завършени антрацитно сиво.

Интериорът на Cayenne GTS включва стандартно спортен GT волан с отопление. В интериора на автомобила на много места могат да бъдат открити елементи във висококачествения материал Race-Tex. Материята, подобна на велур, покрива облицовката на тавана, подлакътниците и панелите на вратите, както и централните панели на регулируемите в осем посоки спортни седалки. Страничните им опори са допълнително повдигнати, за да предложат по-добро стабилизиране на тялото при завиване. За още по-персонализиран вид за GTS Porsche предлага интериорни пакети в Carmine Red и Slate Grey Neo (не в началото на продажбите).

Нов Driver Experience с амбиентно осветление и съраунд звук
Новите модели GTS могат да разчитат и на цялостното скорошно продуктово надграждане за Cayenne, което включва новия Porsche Driver Experience с извит дигитален инструментален панел стандартно и опционален дисплей за пътника до него. В допълнение към пакета Sport Design, тъмни HD матрични LED предни светлини и въздушно окачване, моделът разполага и със система за съраунд звук Bose® и амбиентно осветление.

Cayenne GTS Coupé включва в оборудването си и фиксиран панорамен покрив от стъкло, стандартно, както и адаптивен удължаващ се заден спойлер. При желание, динамичното усещане на Coupé може да бъде повишено допълнително със спортна изпускателна система с централно разположени накрайници в тъмен бронз. Това е налично и като част от трите различни леки спортни пакета (lightweight sports packages). Те също така включват лек покрив и карбонов заден дифузьор, както и намалена изолация. В зависимост от оборудването, пакетите Lightweight могат да намалят теглото на автомобила с до 25 килограма.
И двата модела вече са налични за поръчка. Доставките в Европа ще започнат през лятото на 2024 г.

Разход на гориво
Cayenne GTS
Разход на гориво / Емисии
Комбиниран разход на гориво (WLTP) 13.3 – 12.6 л/100 км
Комбинирани CO2 емисии (WLTP) 303 – 286 g/km
CO2 клас G

Cayenne GTS Coupé
Разход на гориво / Емисии
Комбиниран разход на гориво (WLTP) 13.3 – 12.6 л/100 км
Комбинирани CO2 емисии combined (WLTP) 303 – 287 г/км
CO2 клас G Назад

Галерия



Реклама Lasurit eshop
Не пропускайте дори една новина!

Запишете се за нашият информационен бюлетин:

Получавайте най-новите автомобилни новини директно в пощата си. Можете да се отпишете от услугата когато пожелаете.

Подобни статии

Авто Новини Бизнес /Business Авто глобус Електромобили XPeng

XPENG проговори френски

Май 16, 2024
Авто Новини Нови Модели Коли Авто глобус Bentley

Новото Bentley Continental GT идва със 782 конски сили

Май 16, 2024
Авто Новини Нови Модели Коли Авто глобус Alpine Renault

RENAULT Rafale E-Tech 4x4 обещава 300 конски сили и 100 километра в чист електрически режим (Видео)

Май 16, 2024